sâmbătă, 26 iulie 2014

Cele 6 sfaturi utile care te vor ajuta sa faci bani din investitiile pe Piata de Capital

Pentru a castiga la Bursa, investitorii mici, incepatori sau avansati se bazeaza pe actiuni rationale. Investitorul castigator trebuie sa invete sa controleze foarte bine emotiile, sa elimine lacomia si frica si sa interpreteze informatiile despre bursa intr-o maniera foarte obiectivista.


Pentru a castiga cat mai mult si pentru a diminua pierderile la timp investitorii trebuie sa aiba asteptari realiste bazate pe ceea ce se intampla in prezent cu Piata.


Investitorul si traderul castigator si consecvent stie cand are dreptate si mentine in Piata o tranzactie profitabila si isi da seama cand ceva este in neregula si actioneaza la timp pentru stoparea pierderilor. Un trader castigator isi indreapta atentia asupra mai multor instrumente financiare si acorda importanta diversificarii portofoliului de instrumente pe care le tranzactioneaza; astfel ca un trader castigator nu isi tine “toate ouale in acelasi cos.” , in sensul ca nu risca toti banii pe o singura tranzactie ci isi imparte fondurile disponibile in cont pe mai multe tranzactii pentru a diminua riscul .


Traderul castigator se detaseaza de tranzactiile facute anterior ; el proceseaza noile informatii aparute despre piata si isi ajusteaza asteptarile in functie de conditiile actuale.


Investitorul castigator isi asuma riscul si controleaza riscul in asa fel incat daca o tranzactie este pierzatoare, aceasta pierdere sa o accepte fara regrete, pentru ca stie ca a riscat doar 1% din cont pe aceea tranzactie; asadar, daca are o tranzactie pierzatoare, stie ca mai are 99 de sanse sa recupereze si sa treaca pe profit.


Traderul castigator este mereu “la locul potrivit, in momentul potrivit” . Deoarece are un plan si un sistem care ii ofera un avantaj , el va vinde si va cumpara doar atunci cand conditiile din Piata coincid cu semnalele de intrare in trade care stau la baza sistemului sau de tranzactionare.


Investitorul castigator incaseaza tot timpul o parte din profit atunci cand Piata ii pune bani la dispozitie pe o tranzactie castigatoare; astfel ca investitorul castigator este tot timpul multumit cu rezultatele obtinute si stie ca totul este in regula daca mai lasa si “bani pe masa” .


Sa iti scriu acum despre cele 6 sfaturi care ii ajuta pe traderi sa faca bani din tranzactii :


1. Tranzactioneaza doar banii pe care si-i permite.
Toti traderii trebuie sa riste doar “bani buni” , adica nu bani luati pe datorie, nu banii de care depinde siguranta vietii de zi cu zi . Un investitor castigator are, pe langa banii din contul de tranzactionare, si bani care sa ii asigure cheltuielile de zi cu zi, sau alte cheltuieli neplanificate cu caracter de urgenta (plata unui serviciu medical, sau a unui eveniment nedorit) .


2.Traderul “castigator in mod constant” are un plan, o strategie pe care o urmeaza cu incredere.
Cel mai bine pentru un investitor este sa isi faca un plan si sa tranzactioneze conform planului . Sunt doua citate care imi plac : “Plan your trade and trade your plan.” si “Daca nu ai un plan ca sa ai succes, ti-ai planificat sa esuezi.”


3.Abordeaza trading-ul si investitiile ca pe o afacere.
Investitiile si tranzactiile la bursa nu sunt o schema de imbogatire rapida, deaceea traderul castigator invata sa tranzactioneze in asa fel ca si cand ar avea o afacere aducatoare de profit. “Trading is a business” zice Joe Ross in cartile sale .


4.Riscul calculat si gestionarea eficienta a banilor sunt o cheie importanta.
Traderii castigatori inteleg corelatia direct proportionala dintre randament si riscul asumat.


Traderul castigator invata tehnicile de money management si le integreaza pe acestea in planul de tranzactionare si in strategia folosita.


5. Traderul castigator are asteptari realiste.
Un trader priceput elimina frica si lacomia, pentru ca stie ca un randament cuprins intre 6% si 10% lunar este tot ce are nevoie pentru a-si dubla contul intr-un an de zile.
Totdodata, traderul castigator nu isi seteaza un target lunar, sau anual, ci el tranzactioneaza sistemul sau asa cum il are indiferent daca rezultatele sunt bune sau nu in luna respectiva


6.Traderul castigator stie cand sa se opreasca si sa ia o pauza.
Atunci cand contul sau este pe profit, traderul castigator scoate o parte din profit in contul bancar si se bucura de banii pe care i-a facut.

Cam acestea sunt cele 6 sfaturi pe care vreau sa le stii; sper sa-ti foloseasca si sa aud ca esti un trader castigator. Cu stima si respect, Dan Paveliuc.

Niciun comentariu: