joi, 26 decembrie 2013

Cum sa treci peste diferenta dintre omul "bun" la analiza tehnica si omul "bun" la trading.

Analiza tehnica a inceput sa fie folosita la scara larga abia spre sfarsitul anilor 1970, inceputul anilor 1980 . Pana atunci, cei care foloseau analiza tehnica in tranzactionare erau considerati ciudati de catre marea majoritate a traderilor, care in mare parte tranzactionau folosind analiza fundamentala.

In ziua de azi, internetul este plin de resurse informationale care constau in analize tehnice facute ba de oameni care lucreaza in cadrul firmelor de brokeraj, ba de firme specializate in postarea de semnale de tranzactionare, sau persoane individuale care posteaza semnale de tranzactionare si analize tehnice .

Avantajele analizei tehnice sunt date de faptul ca datorita identificarii unor anumite pattern-uri, analistul poate sa faca o predictie despre ce va face pretul in viitor.

Cu un pic de experienta, toti traderii devenim buni la analiza tehnica si cu toate acestea nu toti au parte de rezultate pozitive in trading . 

Sunt sigur ca ti s-a intamplat de multe ori sa te uiti la graficul de pret si sa spui: "pretul va merge in sus" (sau in jos, depinde de conditiile pietei) si totusi sa stai si sa te uiti la grafic fara sa actionezi in timp ce pretul "merge" in directia despre care "stiai" ca acolo se va duce. Asta se numeste "paralizia analistului" . In cazurile acestea, analistul devine frustrat cand se gadeste " frate, cati bani as fi facut pe miscarea asta de pret."

Este o diferenta mare intre a face predictii asupra ce va face piata in viitor si realitatea de a intra si de a iesi din tranzactii.

Stim cu totii ca majoritatea traderilor pierd bani in acest business si doar cativa castiga bani constant din trading . Ce au diferit traderii care castiga bani fata de cei care pierd bani ? Raspunsul e urmatorul. Ca sa fi profitabil trebuie in primul rand sa ai mentalitatea unui trader profitabil. Ca analist, ai mentalitatea unui analist, care atat stie sa faca, predictii despre piata, iar ca trader cu rezultate negative, ai mentalitatea unui om care este ori lacom, ori fricos, mandru, sau furios. Dar, ca sa fi profitabil ai nevoie sa iti schimbi mentalitatea, sa obtii aptitudinile necesare care sa te ajute sa ramai disciplinat, concentrat , si cel mai important este sa ramai increzator in ciuda conditiilor nefavorabile in care s-ar putea de multe ori sa te afli.

Trading-ul este foarte riscant, iar cele mai importante lucruri care sa te ajute sa treci  peste frica si erori, sunt :  trebuie sa accepti riscul, sa iti asumi riscul, sa iti stabilesti o tinta, sa iti faci un plan, sa treci la actiune si sa iti imbunatatesti planul, pe parcurs, in functie de pierderile si castigurile obtinute.

Cam atat pot sa spun deocamdata despre diferenta de mentalitate dintre analist si trader. Tu, trebuie sa fii capabil sa faci analiza, dar totodata sa treci la actiune si sa fii un bun trader, iar asta se poate face doar studiind si exersand fara sa renunti. Daca ai inceput sa tranzactionezi, acorda-ti timpul necesar invatarii acestei meserii si tratateaz-o ca pe o afacere, pentru ca asta si este . Tranzactionarea este o afacere, asa ca , gandeste ca un afacerist si invata ceea ce trebuie ca sa ai succes!

Cu stima si respect, iti urez sarbatori fericite si un An Nou verde !




Niciun comentariu: